Elintarvikekontaktimateriaalit – Mitä ne ovat?
Pakkausalalla puhutaan usein elintarvikekontaktimateriaaleista tai lyhyesti kontaktimateriaaleista. Sana on meille arkipäivää, mutta monille termi voi olla hyvinkin tuntematon. Mitä se oikeastaan tarkoittaa? Yksinkertaisesti selitettynä kontaktimateriaali on mikä tahansa materiaali tai tarvike, joka on kosketuksissa elintarvikkeen kanssa. Puhutaan sekä suorasta että välillisestä kosketuksesta. Kontaktimateriaaleja ovat esimerkiksi kahvikuppi, salaattirasia ja leipäpussi.
Suora kontaktimateriaali tarkoittaa materiaalia, joka on suorassa kosketuksessa elintarvikkeeseen. Esimerkiksi muovirasia salaatille, paperipussi omenoille tai alumiinifolio keksipaketin sisällä.
Välillinen kontaktimateriaali puolestaan tarkoittaa materiaalia, joka ei kosketa ruokaa suoraan, mutta on kuitenkin sen kanssa tekemisissä. Hyvä esimerkki on kartonkinen ulkopakkaus, jonka sisällä keksit on pakattu muoviin. Vaikka kartonki ei koske itse keksejä, se vaikuttaa pakkauksen turvallisuuteen ja säilyvyyteen ja lasketaan siksi kontaktimateriaaliksi. Myös jugurttipurkin pahvinen hylsy on välillinen kontaktimateriaali.
Elintarvikekontaktimateriaalit määritellään lainsäädännössä
Lainsäädännössä (EU-asetus 1935/2004) on määritelty kaiken kaikkiaan 17 erilaista elintarvikekontaktimateriaalia. Listalta löytyy aktiiviset ja älykkäät materiaalit sekä tarvikkeet. Aktiiviset materiaalit tarkoittavat materiaaleja ja tarvikkeita, joiden tarkoitus on suojata pakatun elintarvikkeen säilyvyyttä tai jopa pidentää sitä. Älykkäät materiaalit puolestaan tarkoittavat materiaaleja tai tarvikkeita, jotka seuraavat pakatun tuotteen käyttökelpoisuutta, tällaisia ovat mm. erilaiset lämpöanturit. Käytännössä kontaktimateriaalit sisältävät usein useita eri materiaaleja, jotka on yhdistetty tiettyjen ominaisuuksien saavuttamiseksi.
Kontaktimateriaaleja löytyy laajasti ympäriltämme: pakkauksista, astioista, ruokailuvälineistä, mutta myös koneiden ja laitteiden osista, kuljetushihnoista ja pinnoista, joilla elintarvikkeita käsitellään. Myös liimat, painovärit ja pinnoitteet ovat osa kokonaisuutta. Materiaalit voivat olla muovia, paperia ja kartonkia, metallia, lasia, keramiikkaa, puuta, kumia, tekstiilejä tai näiden yhdistelmiä.
Miksi tämä on tärkeää? Siksi, että kontaktimateriaalien on oltava turvallisia. Niistä ei saa siirtyä ruokaan mitään terveydelle haitallista, eivätkä ne saa muuttaa elintarvikkeen makua, hajua tai rakennetta. Tästä syystä kontaktimateriaaleja koskee oma lainsäädäntönsä ja niiden turvallisuutta valvotaan tarkasti.
Vaatimustenmukaisuustodistus varmistaa pakkauksen turvallisuuden
Turvallisuuden kannalta keskeinen osa kokonaisuutta on vaatimustenmukaisuustodistus. Jokaisesta elintarvikkeen kanssa kosketuksiin joutuvasta materiaalista pitää löytyä dokumentti, joka osoittaa, että materiaali täyttää vaaditut kriteerit. Vaatimustenmukaisuustodistuksen päätavoitteina on osoittaa, että pakkaus täyttää EU:n kehysasetuksen 1935/2004 sekä materiaalikohtaisen (esim. muoviasetus (EU) 10/2011) lainsäädännön vaatimukset. Lisäksi todistuksen on sisällettävä kaikki ne tiedot, joista asiakas voi varmistaa, että pakkaus on lainsäädännön mukainen ja soveltuu käyttötarkoitukseensa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että asiakas voi luottaa siihen, ettei pakkaus aiheuta yllätyksiä, dokumentit ovat kunnossa ja käyttö on turvallista. Vaatimustenmukaisuustodistus kulkee mukana pakkauksen valmistajalta ja maahantuojalta eteenpäin kaikissa kaupan vaiheissa, lukuun ottamatta vähittäismyyntiä.
Ki-Salilla jokaisella pakkauksella on aina asianmukaiset ja ajantasaiset todistukset. Huolehdimme, että pakkauksemme ovat sekä käytännöllisiä että turvallisia, eikä asiakkaidemme tarvitse käyttää aikaa dokumenttien metsästämiseen tai EU sääntelyn tulkitsemiseen. Me haluamme, että asiakkaamme voivat keskittyä omaan ydinosaamiseensa ja jättää dokumenteista huolehtimisen meille. Olemme aina valmiita neuvomaan ja auttamaan asiakkaitamme sopivien pakkausmateriaalien valinnoissa sekä lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä.
Kun kontaktimateriaalit ovat kunnossa ja kaikki vaatimukset täyttyvät, voi luottaa siihen, että pakkaus on turvallinen ja laadukas. Lopputuloksena elintarvike säilyy pakkauksessa laadukkaana aina ruokapöytään asti.
Lisää tietoa kontaktimateriaaleista:
Ruokavirasto
Kehysasetus (EY) 1935/2004


