Ki-Sal Oy blogiteksti 5 faktaa muovipakkauksista

5 fakta om plastförpackningar

När man diskuterar miljöpåverkan framträder plast ofta i ett mycket negativt ljus. Plast uppfattas lätt som skräp och man tänker på bilder av plasttallrikar i havet. Men faktum är att plast bara är ett problem när det hamnar i miljön. Upp till 60 procent av det marina skräpet kommer från Kina, Indonesien, Filippinerna, Vietnam och Thailand. Den främsta orsaken till plastskräpet i dessa länder är deras underutvecklade avfallshantering.

Lyckligtvis är situationen bättre i Finland! Avancerad avfallshantering, hög återvinningsgrad och effektiv energiåtervinning är exempel på hur Finland har lyckats minska mängden plastskräp i miljön. Innan plastförpackningar hamnar i återvinningskedjan spelar de en viktig roll när det gäller att skydda livsmedel och minska matsvinnet.

1. Förbättrad hållbarhet

Plastförpackningar skyddar maten från fukt, bakterier och syre, som kan förstöra maten. En gurka som är inslagen i plast håller sig till exempel mycket längre i kylen än en oförpackad gurka. På samma sätt håller sig en trekantig limpa i en plastlåda bättre än en trekantig limpa i en kartonglåda. Livsmedlens längre hållbarhet minskar onödigt matsvinn. Med hjälp av förpackningsval kan man enkelt förebygga matsvinn i hushållen.

Vi jämförde hållbarheten för en baguette som var förpackad i en plastlåda och en kartonglåda. Baguetterna packades samtidigt den 21.9.2023. Följande dag observerade vi följande: baguetten som var packad i plastlådan hade inte förändrats och var fortfarande mjuk, medan baguetten som var packad i papplådan hade blivit torr och hård. Dessutom hade osten på kartongbaguetten torkat ut och majonnäsen hade ändrat färg.

2. Produktsäkerhet

Plast är ett hygieniskt material som skyddar maten från bakterier och andra patogener och som inte avger lukt eller smak till maten. Användningen av plast i livsmedelsförpackningar är mycket strikt reglerad i lag, så plastförpackningar kan användas på ett säkert sätt i vardagen.

3. Återvinningsbarhet

Den bästa plasten är återvunnen plast! I Finland är avfallshanteringen utmärkt och den sorterade plasten återvinns. Plastförpackningar kan sorteras i plastkärlet i din bostadsrättsförening. Och om du inte har ett plastkärl på din gård kan du ta med dig dina lätta plastförpackningar till närmaste Rinki-återvinningspunkt när du går och handlar. Av återvunna plastförpackningar tillverkas till exempel muggar, tuber och hinkar av plast. Det är också bra att komma ihåg att insamlingen av alla material inte är lika omfattande som insamlingen av plast. Om återvinning inte är möjlig är det ingen dålig lösning att lägga plasten i blandavfallet, det viktiga är att plastförpackningarna inte hamnar i miljön.

4. Mångsidighet

Plast kan användas för att skapa ett brett utbud av livsmedelsförpackningar som effektivt skyddar produkterna. Plastförpackningar kan vara flexibla, styva, färgade eller genomskinliga, och kan göras återförslutningsbara eller mikrovågsugnar, till exempel genom att lägga till olika egenskaper. Plastförpackningar är beständiga mot vätskor och fett, och många är också beständiga mot frysning och uppvärmning. Plastens mångsidighet möjliggör ett brett spektrum av förpackningsbehov och mat är alltid i framkant!

5. Mindre avfall

Plastförpackningar kan vara mycket lätta och tunna, men ändå hållbara. Plast kan ge ett effektivt skydd för livsmedel med minimal materialåtgång, vilket minskar avfallet från livsmedelsförpackningar. Till exempel skyddar plastpåsar och plastfilmer livsmedel med minimal materialåtgång. Lätta förpackningslösningar minskar också transportkostnaderna och bränsleförbrukningen, vilket i sin tur minskar koldioxidavtrycket.

Sammanfattning

Plastförpackningar är inte bara avfall, utan spelar en viktig roll när det gäller att skydda livsmedel. Utan plast skulle det vara svårt att transportera mat från affären till hemmet och att förvara den. För att inte tala om matsvinnet! Plastförpackningar ger ett utmärkt skydd, förlänger matens hållbarhet och minskar avfallet. Plastförpackningarnas miljöpåverkan är mycket lägre än vad man ofta tror. Matavfall, dvs. mat som slängs i soporna, är en mycket större källa till utsläpp än produktionen av förpackningar. Så kom ihåg att välja dina förpackningar med omsorg, köp bara det du behöver och se till att de återvinns.

Similar Posts

  • Kundberättelse: Ricoplaza Oy och Ki-Sal Oy – Färskhet och kvalitet med rätt förpackningslösning

    Ricoplaza Oy är ett familjeföretag från Helsingfors, grundat 1998, som tillverkar högkvalitativa och färska delikatessprodukter för detaljhandeln. Deras produkter säljs under varumärket Eat & Enjoy i välsorterade K-gruppens butiker i Helsingforsregionen, Birkaland och Åboregionen samt även i S-gruppens butiker och ABC-stationer i Birkaland. Ricoplazas sortiment omfattar bland annat färska sallader, smörgåsar, wraps och olika brödprodukter….

  • Förpackningsmaterial: Plast

    Matförpackningar, särskilt plastförpackningar, har diskuterats mycket på grund av dess miljöpåverkan. Uppmärksamheten på livsmedelsförpackningar är dock oproportionerlig när man tar hänsyn till deras verkliga miljöpåverkan. Enligt Finlands Förpackningsförbund är miljöpåverkan från förpackningar bara några procent. Ett annat problem med förpackningar är att det bara ses som skräp. En syn som fokuserar på problemet med nedskräpning…

  • Förpackningsmaterial: Metall

    Metallförpackningar används ofta inom livsmedelsindustrin. De kan användas för att packa olika färdigrätter och konserver. Metallförpackningarna är slitstarka och lufttäta, tack vare vilka de garanterar lång hållbarhet i rumstemperatur. Aluminiumförpackningar är mest använda metall i livsmedelsförpackningar. Aluminium Aluminium har många bra egenskaper för livsmedelsförpackningar. Det är ett starkt och lättformigt material. Aluminium tål höga temperaturer,…

  • Förpackningsmaterial: Kartong

    Kartong är ett mångsidigt förpackningsmaterial som har använts i livsmedelsförpackningar under lång tid. Du ser kartongförpackningar i butiken till exempel i mjölk- och juiceburkar och andra torra produkter. Kartongförpackningar har även vuxit i popularitet i andra livsmedelsförpackningar där olika förpackningsmaterial har använts tidigare. Bakom kartongernas popularitet ligger önskan att gå bort från material som tillverkats…

  • Förpackningsmaterial: Bioplast

    Målet är att hantera mängden plastavfall som genereras, och ofta föreslås användningen av bioplaster som en lösning. Konceptet med bioplaster är ganska komplext. För att definiera och förstå vad bioplaster innebär måste du förstå tre olika begrepp: biobaserad, biologiskt nedbrytbar och komposterbar. Biobaserad plast menar plaster som är tillverkad av naturliga material som sockerrör, stärkelse…

  • Greenwashing förbjudet i EU

    Greenwashing är vilseledande marknadsföring där ett företag eller en organisation skapar en illusion av att vara miljövänlig utan att vidta verkliga och betydande miljövänliga åtgärder. Greenwashing är till exempel när ett företag gör reklam för en viss produkt med vilseledande eller felaktiga påståenden som ”miljövänlig” eller ”hållbar” utan korrekt certifiering eller bevis. Greenwashing kan vilseleda konsumenterna och göra det svårt att välja verkligt hållbara alternativ.

Ota yhteyttä

WP Social Ninja lomake
Ota yhteyttä fluent_forms