Förpackningsmaterial: Kartong
Kartong är ett mångsidigt förpackningsmaterial som har använts i livsmedelsförpackningar under lång tid. Du ser kartongförpackningar i butiken till exempel i mjölk- och juiceburkar och andra torra produkter. Kartongförpackningar har även vuxit i popularitet i andra livsmedelsförpackningar där olika förpackningsmaterial har använts tidigare. Bakom kartongernas popularitet ligger önskan att gå bort från material som tillverkats av icke-förnybara material.
Kartongtillverkning
Papper och kartong tillverkas på i princip samma sätt. De skiljer sig bara åt när det gäller funktioner. Papprets egenskaper är platt och tunt och det tål inte fukt alls. Papper har bara ett fiberlager, medan det är typiskt för kartong att använda flera fiberlager. Med hjälp av flera fiberlager uppnås de hållfasthetsegenskaper som ställts in för kartongen. Kartong kan tillverkas av färska eller återvunna fibrer.
Vatten är en av de kritiska kvalitetsfaktorerna vid tillverkning av papper och kartong. Vatten används i många olika steg under tillverkningsprocessen. Stora pappersmaskiner kan förbruka en stor mängd vatten på bara en minut. Vatten är en särskilt viktig faktor vid tillverkning av livsmedelsförpackningar, eftersom det är direkt kopplat till den produkt som tillverkas. Kvalitetsvärdena på det vatten som används i produktionen måste ständigt övervakas. Förorenat vatten gör livsmedelsförpackningarna gjorda av kartong oanvändbara.
Användning av kartong i livsmedelsförpackningar
De flesta livsmedelsförpackningar av kartong behöver ett skyddande lager. Syftet med lagret är att förhindra att fett och/eller fukt som följer med maten tas upp i kartongen. De mest typiska skyddsskikten är beläggningar av plast eller aluminium. Beläggningen av plast är vanligtvis polyeten. Det ger fuktskydd och förbättrar delvis även fettbeständigheten. Ett annat alternativ är ett lager av polypropen, vilket ökar värmebeständigheten. Fönster läggs också vanligtvis till kartongförpackningar så att du kan se den förpackade maten innan du gör ett köpbeslut. Fönster i kartongförpackningar kan vara av till exempel plast.
Kartongförpackningar tillsätts inte bara en beläggning för att skydda mot absorption av fukt och fett, utan beläggningen är också viktig för livsmedelssäkerheten. Återvunnen fiber som erhållits genom återvinning får inte komma i direkt kontakt med livsmedel. På grund av detta måste en beläggning placeras mellan den återvunna fibern och maten. Återvunna fibrer kan innehålla olika föroreningar som kan överföras till maten. Livsmedelsförpackningar måste alltid vara säkra. Med kartongförpackningar är det nödvändigt att se till att de har rätt skyddande egenskaper för den förpackade maten. Det finns alltid hårdare krav på fuktig och fet mat.
Återvinning
Efter uppsamling separeras kartongfibrerna från varandra och från eventuella beläggningar. Beläggningar kan användas som värme och energi genom förbränning, eller en del av dem kan återvinnas som råvara för nya produkter. Kartongfiber som erhålls från återvinning kan användas för att tillverka råmaterial till exempel kuvert, laminatpapper och kärnor för pappersrullar. En del av den återvunna kartongfibern används även vid tillverkning av nya kartongförpackningar.
Återvinningsinstruktioner
Återvinningssymbol PAP 21 (kartong) eller PAP 22 (papper).
För kartongåtervinning kan du lägga rena kartong- och pappersförpackningar, wellpapp, äggceller, påsar av papper, samt hylsor från pappersrullar. Kartongförpackningar med aluminium- eller plastbeläggning hör också till kartongåtervinningen.
Rengör och platta till kartongerna innan du lägger dem i uppsamlingsbehållaren. Om förpackningen är mycket smutsig och kräver varmt vatten för att rengöra den ska den läggas i blandat avfall. Presentpapper och våta förpackningar är också mer benägna att vara blandat avfall.