Förpackningsmaterial: Metall

Metallförpackningar används ofta inom livsmedelsindustrin. De kan användas för att packa olika färdigrätter och konserver. Metallförpackningarna är slitstarka och lufttäta, tack vare vilka de garanterar lång hållbarhet i rumstemperatur. Aluminiumförpackningar är mest använda metall i livsmedelsförpackningar.

Aluminium

Aluminium har många bra egenskaper för livsmedelsförpackningar. Det är ett starkt och lättformigt material. Aluminium tål höga temperaturer, därför kan det användas i ugnen. Förpackningar av aluminium tål även mikrovågsugnen, så länge förpackningen inte träffar mikrovågsugnen väggar.

När man använder aluminiumförpackningar bör man komma ihåg att sura livsmedel inte bör förpackas i dem under långa perioder. Aluminiumfolie bör inte heller placeras i direkt kontakt med sura livsmedel under en längre tid.

Återvinning

En av fördelarna med förpackningar av metall är deras återvinningsbarhet. Metaller cirkulerar för evigt och kan användas om och om igen. Att tillverka aluminium av virgin material kräver mycket energi. Energibehovet minskar dock avsevärt när återvunnet material används. Att använda återvunnet aluminium sparar energi upp till 95 % jämfört med virgin material.

Den insamlade metallen kan användas som råvara vid framställning av nya metallprodukter. Utöver nya metallprodukter kan återvunnen metall även användas till exempel vid tillverkning av cykel- och bildelar. Man räknar med att hälften av råvaran till nya metallprodukter är återvunnen metall.

Återvinningsinstruktioner

Återvinningssymbol ALU 41.

Samlingen av metall omfattar burkar och andra metallburkar, aluminiumförpackningar och -burkar, kastrull och stekpannor, dryckesburkar utan pant och skruvkorkar. Farligt avfall eller elektrisk utrustning får inte placeras i metalluppsamlingen.

Förpackningar som har innehållit mat ska tömmas, sköljas med kallt vatten och få torka en stund innan de läggs i samlingen. Om du inte är helt säker på om förpackningen är av metall, gör skrynkeltestet: om förpackningen förblir skrynklig är det metall. Om paketet rätar ut är det inte metall.

Similar Posts