Kertakäyttökäsineet

Nykyään on saatavilla erilaisia kertakäyttökäsineitä eri käyttötarkoituksiin. Yleisimpiä näistä ovat nitriilistä, lateksista ja PVC-muovista (vinyylimuovi) valmistetut käsineet. Käsineet tulisi aina valita käyttötarkoituksen ja tarvittavan suojaustason perusteella.

Käsineet voidaan luokitella joko lääkinnälliseksi välineeksi säädöksen (EU) 2017/745 mukaan tai henkilökohtaisen suojauksen välineeksi asetuksen (EU) 2016/425 mukaan. Kun käsineet kuuluvat jompaankumpaan näistä, niiden on täytettävä kyseisen asetuksen vaatimukset. Tämä voidaan todentaa yhdenmukaistetuilla standardeilla.  

Terveydenhuollossa käytettävien käsineiden tulisi olla EN 455 standardien mukaiset. EN 455 standardi sisältää neljä osaa:

EN 455-1: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Reiättömyyttä koskevat vaatimukset ja testaaminen

EN 455-2: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Fysikaalisia ominaisuuksia koskevat vaatimukset ja testit

EN 455-3: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Biologisen arvioinnin vaatimukset ja testit

EN 455-4: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Vaatimukset ja testit säilymisajan määrittämiseksi

Suojakäsineisiin sovellettavia standardeja on useita, muun muassa:

EN 420: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

EN ISO 21420:2020: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

Standardimerkintöjen lisäksi käsinepakkauksissa voi olla seuraavia merkintöjä, jotka kertovat käytetystä materiaalista ja/tai käyttötarkoituksesta:

Kertakäyttökäsineet elintarvikekäyttöön

Elintarvikekäyttöön soveltuvat kertakäyttökäsineet tunnistaa malja-haarukka-merkistä tai vaihtoehtoisesti tekstistä ”soveltuu elintarvikekosketukseen”. Jotta muovista valmistetut kertakäyttökäsineet soveltuvat elintarvikekosketukseen, niiden on täytettävä sekä elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan EU-asetuksen 1935/2004 että EU:n muoviasetuksen 10/2011 vaatimukset.

Muoviasetuksessa on määritelty tietyille raaka-aineille käyttörajoituksia. Esimerkiksi tiettyjä ftalaatteja sisältävien tuotteiden käyttö rasvaisten elintarvikkeiden kanssa on kielletty. Ftalaatteja käytetään pehmentämään PVC- eli vinyylimuoveja. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan ftalaatit voivat häiritä ihmisten hormonitoimintaa. Siksi elintarvikkeiden, etenkin rasvaisten elintarvikkeiden, käsittelyssä on kiinnitettävä huomiota käsineiden materiaaliin.

Ftalaatteja sisältäviä vinyylikäsineiden pakkausmerkinnöissä tulisi olla selkeä varoituslause ”ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa”. Markkinoilla on myös ftalaatittomia vinyylikäsineitä, mutta niitäkään ei tulisi suoraan käyttää rasvaisten elintarvikkeiden kanssa. Käsineiden pakkausmerkinnöissä havaittujen puutteiden vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa aina varmistamaan kertakäyttökäsineiden soveltuvuuden erilaisille elintarvikkeille maahantuojalta. Maahantuojan tehtävänä on varmistaa, että käsineillä on vaadittavat todistukset ja että niiden pakkausmerkinnät ovat kunnossa.

Kertakäyttökäsineet voivat myös aiheuttaa allergiaa. Luonnonkumista (lateksi) valmistettujen kertakäyttökäsineiden sisältämät lateksiproteiinit voivat allergisoida ja aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa ja kutinaa. Puuterittomat lateksikäsineet voivat vähentää näitä oireita. Myös vinyylikäsineiden on osoitettu aiheuttavan kosketusallergiaa.

Nitriliinikäsine M puuteroimaton 100 kpl/pkt

Nitriilistä valmistetut kertakäyttökäsineet ovat laadukkaita ja kestäviä. Nitriilikäsineet eivät myöskään sisällä allergiaa aiheuttavia lateksiproteiineja eivätkä haitallisia ftalaatteja. Laadukkaat 100 % nitriilistä valmistetut käsineet soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Ne ovat myös varmin valinta elintarvikekäyttöön.

Tutustu 100% nitriilistä valmistettuihin puuterittomiin kertakäyttökäsineisiimme tästä tai tilaa omasi suoraan sähköpostitse tilaukset@ki-sal.fi.

Samankaltaiset artikkelit

  • Pakkausmateriaalit: Biomuovit

    Syntyvän muoviroskan määrään halutaan puuttua ja usein ratkaisuksi voidaan ehdottaa biomuoveja. Biomuovi on käsitteenä melko haastava eikä se kerro sellaisenaan juuri mitään. Jotta voidaan määritellä biomuoveja, on ymmärrettävä kolme eri käsitettä, biopohjainen, biohajoava ja kompostoituva. Biopohjainen muovi tarkoittaa muovia, joka valmistetaan luonnonmateriaaleista, kuten sokeriruo’osta ja tärkkelyksestä. Tämä muovityyppi voi olla osittain tai kokonaan peräisin biopohjaisista…

  • Asiakastarina: Ricoplaza Oy ja Ki-Sal Oy – Tuoreutta ja laatua oikealla pakkausratkaisulla

    Ricoplaza Oy on vuodesta 1998 toiminut helsinkiläinen perheyritys, joka valmistaa käsityönä laadukkaita ja tuoreita delituotteita vähittäismyyntiin. Heidän tuotteitaan myydään Eat & Enjoy -tuotemerkillä hyvin varustelluissa K-ryhmän kaupoissa pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Turun alueella sekä myös S-ryhmän kaupoissa ja ABC-asemilla Pirkanmaalla. Ricoplazan valikoimaan kuuluvat muun muassa tuoresalaatit, sandwichit, wrapit ja erilaiset leipätuotteet. Ki-Sal Oy:ssä olemme ylpeitä yli…

  • Monipuoliset pakkaukset

    Elintarvikepakkaukset ovat olennainen osa jokapäiväistä elämäämme. Oletko koskaan miettinyt, miten ostaisit leipää, puurohiutaleita tai mehua ilman pakkausta? Se kuulostaa mahdottomalta, eikö vain? Pakkauksen tärkein tehtävä on suojata tuotetta kolhuilta, lialta ja bakteereilta sekä pidentää tuotteen säilyvyyttä. Pakkaukset tarjoavat kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää suojaa – ne ovat tärkeä osa kuluttajan kokonaisvaltaista asiakaskokemusta. Materiaaleja mistä valita Erilaiset…

  • Pakkausmateriaalit: Metallit

    Metallipakkauksia käytetään usein elintarviketeollisuudessa. Niihin voidaan pakata erilaisia ruokia kuten valmisruokia ja säilykkeitä. Metallipakkausten yksi suurimmista hyödyistä on niiden kestävyys ja ilmatiiviys. Ominaisuuksien ansiosta ne voivat taata pitkän säilyvyyden ruualle huoneenlämmössä. Elintarvikepakkauksissa yleisimmin käytetään alumiinista valmistettuja pakkauksia.  Alumiini Alumiinilla on monia hyviä ominaisuuksia elintarvikepakkaamiseen. Se on vahva, kevyt ja helposti muotoiltava materiaali. Alumiini kestää korkeitakin…

  • Kiertotalous ei ala kierrätyksestä – eikä pääty siihen

    18.3.2025 vietettiin kansainvälistä kierrätyspäivää. Päivää on juhlistettu vuodesta 2018 alkaen, ja sen taustalla on Bureau of International Recycling (BIR). Kierrätyspäivän tarkoituksena on muistuttaa, että kierrätys säästää maapallon luonnonvaroja ja kannustaa näkemään käytetyt materiaalit arvokkaina raaka-aineina – ei roskana. Yhtä tärkeää on kuitenkin ymmärtää, että kiertotalous on paljon enemmän kuin pelkkää kierrättämistä. Kiertotalous alkaa jo tuotteen…

  • Porokylän Leipomo & Ki-Sal Oy: 15 vuotta sujuvaa yhteistyötä

    Porokylän Leipomo on suomalainen perheyritys, joka on leiponut herkkuja suomalaisiin koteihin jo vuodesta 1983. Pääleipomo sijaitsee Nurmeksessa ja gluteenittomat tuotteet valmistetaan Lieksan Kevätniemen yksikössä. Yrityksellä on lisäksi uusi tuotantotila Lieksan Kerantiellä sekä leipomomyymälät Joensuussa ja Kouvolassa. Porokylä tunnetaan erityisesti ruisleivistään ja gluteenittomista leipomotuotteistaan. Yritys työllistää noin 190 henkilöä ja palvelee koko Suomen alueella. Porokylän Leipomo…

Toimisto

Keilaranta 10 E
02150 ESPOO
+358 20 741 3780
info@ki-sal.fi

Asiakaspalvelu Ma-Pe 8.00-16.00

Evästeasetukset
Tietosuojaseloste

Varasto

Warasto Finland Oy
Rahtiraitti 11
04220 Sipoo

Ota yhteyttä

WP Social Ninja lomake
Ota yhteyttä fluent_forms