Kertakäyttökäsineet

Nykyään on saatavilla erilaisia kertakäyttökäsineitä eri käyttötarkoituksiin. Yleisimpiä näistä ovat nitriilistä, lateksista ja PVC-muovista (vinyylimuovi) valmistetut käsineet. Käsineet tulisi aina valita käyttötarkoituksen ja tarvittavan suojaustason perusteella.

Käsineet voidaan luokitella joko lääkinnälliseksi välineeksi säädöksen (EU) 2017/745 mukaan tai henkilökohtaisen suojauksen välineeksi asetuksen (EU) 2016/425 mukaan. Kun käsineet kuuluvat jompaankumpaan näistä, niiden on täytettävä kyseisen asetuksen vaatimukset. Tämä voidaan todentaa yhdenmukaistetuilla standardeilla.  

Terveydenhuollossa käytettävien käsineiden tulisi olla EN 455 standardien mukaiset. EN 455 standardi sisältää neljä osaa:

EN 455-1: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Reiättömyyttä koskevat vaatimukset ja testaaminen

EN 455-2: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Fysikaalisia ominaisuuksia koskevat vaatimukset ja testit

EN 455-3: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Biologisen arvioinnin vaatimukset ja testit

EN 455-4: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Vaatimukset ja testit säilymisajan määrittämiseksi

Suojakäsineisiin sovellettavia standardeja on useita, muun muassa:

EN 420: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

EN ISO 21420:2020: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

Standardimerkintöjen lisäksi käsinepakkauksissa voi olla seuraavia merkintöjä, jotka kertovat käytetystä materiaalista ja/tai käyttötarkoituksesta:

Kertakäyttökäsineet elintarvikekäyttöön

Elintarvikekäyttöön soveltuvat kertakäyttökäsineet tunnistaa malja-haarukka-merkistä tai vaihtoehtoisesti tekstistä ”soveltuu elintarvikekosketukseen”. Jotta muovista valmistetut kertakäyttökäsineet soveltuvat elintarvikekosketukseen, niiden on täytettävä sekä elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan EU-asetuksen 1935/2004 että EU:n muoviasetuksen 10/2011 vaatimukset.

Muoviasetuksessa on määritelty tietyille raaka-aineille käyttörajoituksia. Esimerkiksi tiettyjä ftalaatteja sisältävien tuotteiden käyttö rasvaisten elintarvikkeiden kanssa on kielletty. Ftalaatteja käytetään pehmentämään PVC- eli vinyylimuoveja. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan ftalaatit voivat häiritä ihmisten hormonitoimintaa. Siksi elintarvikkeiden, etenkin rasvaisten elintarvikkeiden, käsittelyssä on kiinnitettävä huomiota käsineiden materiaaliin.

Ftalaatteja sisältäviä vinyylikäsineiden pakkausmerkinnöissä tulisi olla selkeä varoituslause ”ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa”. Markkinoilla on myös ftalaatittomia vinyylikäsineitä, mutta niitäkään ei tulisi suoraan käyttää rasvaisten elintarvikkeiden kanssa. Käsineiden pakkausmerkinnöissä havaittujen puutteiden vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa aina varmistamaan kertakäyttökäsineiden soveltuvuuden erilaisille elintarvikkeille maahantuojalta. Maahantuojan tehtävänä on varmistaa, että käsineillä on vaadittavat todistukset ja että niiden pakkausmerkinnät ovat kunnossa.

Kertakäyttökäsineet voivat myös aiheuttaa allergiaa. Luonnonkumista (lateksi) valmistettujen kertakäyttökäsineiden sisältämät lateksiproteiinit voivat allergisoida ja aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa ja kutinaa. Puuterittomat lateksikäsineet voivat vähentää näitä oireita. Myös vinyylikäsineiden on osoitettu aiheuttavan kosketusallergiaa.

Nitriliinikäsine M puuteroimaton 100 kpl/pkt

Nitriilistä valmistetut kertakäyttökäsineet ovat laadukkaita ja kestäviä. Nitriilikäsineet eivät myöskään sisällä allergiaa aiheuttavia lateksiproteiineja eivätkä haitallisia ftalaatteja. Laadukkaat 100 % nitriilistä valmistetut käsineet soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Ne ovat myös varmin valinta elintarvikekäyttöön.

Tutustu 100% nitriilistä valmistettuihin puuterittomiin kertakäyttökäsineisiimme tästä tai tilaa omasi suoraan sähköpostitse tilaukset@ki-sal.fi.

Samankaltaiset artikkelit

  • Pakkausmateriaalit: Muovi

    Elintarvikepakkauksista, erityisesti muovipakkauksista, on keskusteltu paljon niiden ympäristövaikutusten takia. Pakkauksiin kiinnitetty huomio on kuitenkin suhteetonta, kun otetaan huomioon niiden todelliset ympäristövaikutukset. Suomen Pakkausyhdistyksen mukaan pakkausten ympäristövaikutukset ovat vain muutamia prosentteja. Toinen pakkauksiin liittyvä ongelma on se, että ne nähdään vain roskina. Roskaantumisongelmaan keskittyvä näkemys unohtaa kokonaan pakkauksen tärkeän tehtävän tuotteen suojaajana. Ruokahävikki on suurempi ongelma…

  • Viherpesu kielletään EU:ssa

    Viherpesulla tarkoitetaan harhaanjohtavaa markkinointia, jossa yritys tai organisaatio luo illuusion ympäristöystävällisyydestä ilman todellisia ja merkittäviä ympäristöystävällisiä toimia. Viherpesua on esimerkiksi se, jos yritys mainostaa tiettyä tuotetta käyttäen harhaanjohtavia tai epätarkkoja väitteitä, kuten ”ekologinen” tai ”kestävä”, ilman asianmukaisia sertifikaatteja tai todistuksia. Viherpesu voi johtaa kuluttajia harhaan ja vaikeuttaa todellisten kestävien vaihtoehtojen valitsemista.

  • Pakkausmateriaalit: Biomuovit

    Syntyvän muoviroskan määrään halutaan puuttua ja usein ratkaisuksi voidaan ehdottaa biomuoveja. Biomuovi on käsitteenä melko haastava eikä se kerro sellaisenaan juuri mitään. Jotta voidaan määritellä biomuoveja, on ymmärrettävä kolme eri käsitettä, biopohjainen, biohajoava ja kompostoituva. Biopohjainen muovi tarkoittaa muovia, joka valmistetaan luonnonmateriaaleista, kuten sokeriruo’osta ja tärkkelyksestä. Tämä muovityyppi voi olla osittain tai kokonaan peräisin biopohjaisista…

  • Näin kierrätät kesäherkkujen pakkaukset oikein

    Mikäs sen parempaa, kuin kokoontua yhdessä perheen ja ystävien kesken nauttimaan kesän parhaista hetkistä. Kesäisten herkkujen, erityisesti grilliruokien, valmistelu ja nauttiminen tuovat paljon iloa, mutta samalla on tärkeää muistaa ympäristöystävällisyys. Grillauksen yhteydessä syntyy paljon jätettä, varsinkin erilaisista pakkauksista, mutta pienellä vaivalla niiden kierrättäminen onnistuu helposti.

  • Pakkausmateriaalit: Metallit

    Metallipakkauksia käytetään usein elintarviketeollisuudessa. Niihin voidaan pakata erilaisia ruokia kuten valmisruokia ja säilykkeitä. Metallipakkausten yksi suurimmista hyödyistä on niiden kestävyys ja ilmatiiviys. Ominaisuuksien ansiosta ne voivat taata pitkän säilyvyyden ruualle huoneenlämmössä. Elintarvikepakkauksissa yleisimmin käytetään alumiinista valmistettuja pakkauksia.  Alumiini Alumiinilla on monia hyviä ominaisuuksia elintarvikepakkaamiseen. Se on vahva, kevyt ja helposti muotoiltava materiaali. Alumiini kestää korkeitakin…

Toimisto

Keilaranta 10 E
02150 ESPOO
+358 20 741 3780
info@ki-sal.fi

Asiakaspalvelu Ma-Pe 8.00-16.00

Evästeasetukset
Tietosuojaseloste

Varasto

Warasto Finland Oy
Rahtiraitti 11
04220 Sipoo

Ota yhteyttä

WP Social Ninja lomake
Ota yhteyttä fluent_forms