Kertakäyttökäsineet

Nykyään on saatavilla erilaisia kertakäyttökäsineitä eri käyttötarkoituksiin. Yleisimpiä näistä ovat nitriilistä, lateksista ja PVC-muovista (vinyylimuovi) valmistetut käsineet. Käsineet tulisi aina valita käyttötarkoituksen ja tarvittavan suojaustason perusteella.

Käsineet voidaan luokitella joko lääkinnälliseksi välineeksi säädöksen (EU) 2017/745 mukaan tai henkilökohtaisen suojauksen välineeksi asetuksen (EU) 2016/425 mukaan. Kun käsineet kuuluvat jompaankumpaan näistä, niiden on täytettävä kyseisen asetuksen vaatimukset. Tämä voidaan todentaa yhdenmukaistetuilla standardeilla.  

Terveydenhuollossa käytettävien käsineiden tulisi olla EN 455 standardien mukaiset. EN 455 standardi sisältää neljä osaa:

EN 455-1: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Reiättömyyttä koskevat vaatimukset ja testaaminen

EN 455-2: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Fysikaalisia ominaisuuksia koskevat vaatimukset ja testit

EN 455-3: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Biologisen arvioinnin vaatimukset ja testit

EN 455-4: Terveydenhuollossa käytettävät kertakäyttöiset käsineet

–                           Vaatimukset ja testit säilymisajan määrittämiseksi

Suojakäsineisiin sovellettavia standardeja on useita, muun muassa:

EN 420: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

EN ISO 21420:2020: Suojakäsineet – yleiset vaatimukset ja testausmenetelmät

Standardimerkintöjen lisäksi käsinepakkauksissa voi olla seuraavia merkintöjä, jotka kertovat käytetystä materiaalista ja/tai käyttötarkoituksesta:

Kertakäyttökäsineet elintarvikekäyttöön

Elintarvikekäyttöön soveltuvat kertakäyttökäsineet tunnistaa malja-haarukka-merkistä tai vaihtoehtoisesti tekstistä ”soveltuu elintarvikekosketukseen”. Jotta muovista valmistetut kertakäyttökäsineet soveltuvat elintarvikekosketukseen, niiden on täytettävä sekä elintarvikekontaktimateriaaleja koskevan EU-asetuksen 1935/2004 että EU:n muoviasetuksen 10/2011 vaatimukset.

Muoviasetuksessa on määritelty tietyille raaka-aineille käyttörajoituksia. Esimerkiksi tiettyjä ftalaatteja sisältävien tuotteiden käyttö rasvaisten elintarvikkeiden kanssa on kielletty. Ftalaatteja käytetään pehmentämään PVC- eli vinyylimuoveja. Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen mukaan ftalaatit voivat häiritä ihmisten hormonitoimintaa. Siksi elintarvikkeiden, etenkin rasvaisten elintarvikkeiden, käsittelyssä on kiinnitettävä huomiota käsineiden materiaaliin.

Ftalaatteja sisältäviä vinyylikäsineiden pakkausmerkinnöissä tulisi olla selkeä varoituslause ”ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa”. Markkinoilla on myös ftalaatittomia vinyylikäsineitä, mutta niitäkään ei tulisi suoraan käyttää rasvaisten elintarvikkeiden kanssa. Käsineiden pakkausmerkinnöissä havaittujen puutteiden vuoksi Ruokavirasto ohjeistaa aina varmistamaan kertakäyttökäsineiden soveltuvuuden erilaisille elintarvikkeille maahantuojalta. Maahantuojan tehtävänä on varmistaa, että käsineillä on vaadittavat todistukset ja että niiden pakkausmerkinnät ovat kunnossa.

Kertakäyttökäsineet voivat myös aiheuttaa allergiaa. Luonnonkumista (lateksi) valmistettujen kertakäyttökäsineiden sisältämät lateksiproteiinit voivat allergisoida ja aiheuttaa esimerkiksi ihottumaa ja kutinaa. Puuterittomat lateksikäsineet voivat vähentää näitä oireita. Myös vinyylikäsineiden on osoitettu aiheuttavan kosketusallergiaa.

Nitriliinikäsine M puuteroimaton 100 kpl/pkt

Nitriilistä valmistetut kertakäyttökäsineet ovat laadukkaita ja kestäviä. Nitriilikäsineet eivät myöskään sisällä allergiaa aiheuttavia lateksiproteiineja eivätkä haitallisia ftalaatteja. Laadukkaat 100 % nitriilistä valmistetut käsineet soveltuvat moneen käyttötarkoitukseen. Ne ovat myös varmin valinta elintarvikekäyttöön.

Tutustu 100% nitriilistä valmistettuihin puuterittomiin kertakäyttökäsineisiimme tästä tai tilaa omasi suoraan sähköpostitse tilaukset@ki-sal.fi.

Samankaltaiset artikkelit