Pakkausmateriaalit: Kartonki

Kartonki on monipuolinen pakkausmateriaali, jota on pitkään käytetty elintarvikepakkauksissa. Kartonkipakkauksia käytetään esimerkiksi maito- ja mehupakkauksissa sekä kuivatuotteissa. Kartonkipakkaukset ovat kasvattaneet suosiotaan myös muissa elintarvikepakkauksissa, joissa on aiemmin käytetty muita pakkausmateriaaleja. Kartongin suosion taustalla on halu päästä eroon uusiutumattomista raaka-aineista valmistetuista materiaaleista.

On kuitenkin syytä muistaa, etteivät kaikki pakkausmateriaalit voi taata täysin samaa säilyvyyttä elintarvikkeille. Pakkausmateriaalien ominaisuuksissa on eroja. Tämän takia ei kannata siirtyä kartonkipakkaukseen ilman, että on varmistanut, pystyykö se takaamaan riittävän säilyvyyden pakattavalle tuotteelle. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota kosteisiin ja rasvaisiin elintarvikkeisiin, joiden pakkaamiselle on tiukemmat vaatimukset.

Kartongin valmistus

Paperia ja kartonkia valmistetaan pääpiirteittään samalla tavalla. Ne eroavat toisistaan ainoastaan ominaisuuksien puolesta. Paperi on ominaisuuksiltaan litteää ja ohutta eikä se kestä kosteutta juuri ollenkaan. Paperi on yksikerroksista, kun taas kartongille tyypillistä on useamman kuitukerroksen käyttäminen. Useamman kuitukerroksen avulla saadaan aikaan kartongille asetetut lujuusominaisuudet. Valmistuksessa voidaan käyttää ensikuitua tai kierrätettyä kuitua.

Vesi on yksi kriittisistä laatutekijöistä paperin ja kartongin valmistuksessa. Vettä käytetään moniin eri vaiheisiin valmistusprosessin aikana. Isot paperikoneet voivatkin jo minuutissa kuluttaa suuren määrän vettä. Vesi on erityisen tärkeä tekijä elintarvikepakkausten valmistuksessa, koska se on suoraan yhteydessä valmistettavaan tuotteeseen. Valmistuksessa käytettävän veden laatuarvoja on seurattava jatkuvasti. Saastunut vesi tekee kartonkisesta elintarvikepakkauksesta käyttökelvottoman.

Kartongin käyttö elintarvikepakkauksissa

Useimmat kartonkiset elintarvikepakkaukset tarvitsevat suojakerroksen, jonka tehtävänä on parantaa läpäisemättömyyttä eli esimerkiksi estää ruuan mukana olevan rasvan ja/tai kosteuden imeytyminen kartonkiin. Tyypillisimpiä suojakerroksia ovat muovista tai alumiinista valmistetut pinnoitteet. Muovista valmistettu pinnoite on tyypillisesti polyeteeniä. Se antaa kosteussuojan ja osittain myös parantaa rasvankestoa. Toinen vaihtoehto on polypropeenista valmistettu kerros, joka lisää lämmönkestoa. Kartonkipakkauksiin lisätään tyypillisesti myös ikkunoita, jotta pakattavan elintarvikkeen näkee ennen ostopäätöstä. Kartonkipakkauksissa olevat ikkunat voidaan valmistaa esimerkiksi muovista.

Ekotuotteet Ki-Sal Oy

Kartonkipakkauksiin ei ainoastaan lisätä pinnoitetta parantamaan läpäisemättömyyttä, vaan pinnoite on myös elintarviketurvallisuuden kannalta tärkeä. Kierrätyksen kautta saatua kiertokuitua ei saa laittaa suoraan kosketukseen elintarvikkeen kanssa. Kiertokuidussa voi olla erilaisia epäpuhtauksia, jotka voivat siirtyä elintarvikkeeseen. Elintarvikepakkausten on aina ensisijaisesti oltava turvallisia.

Kierrätys

Keräyksen jälkeen kartongin kuidut irrotetaan toisistaan ja mahdollisista pinnoitteista. Pinnoitteet voidaan hyödyntää lämpönä ja energiana polttamalla tai osa niistä voidaan kierrättää uudelleen raaka-aineeksi uusiin tuotteisiin. Kierrätyksessä saadusta kartonkikuidusta voidaan valmistaa aaltopahvin raaka-aineita, kirjekuoria, laminaattipapereita sekä paperirullien hylsyjä. Myös osa kierrätetystä kartonkikuidusta hyödynnetään uusien kartonkipakkausten valmistuksessa.

Kierrätysohje

Kierrätysmerkki PAP 21 (kartonki) tai PAP 22 (paperi).

Kartongin kierrätykseen voi laittaa puhtaita kartonki- ja paperipakkauksia, aaltopahvia, munakennoja, kartongista valmistettuja kertakäyttöastioita, paperista valmistettuja pusseja ja kasseja sekä paperirullien hylsyjä. Myös alumiini- tai muovipinnoitteen omaavat kartonkipakkaukset kuuluvat kartongin kierrätykseen.

Puhdista ja litistä kartongit ennen keräysastiaan laittoa. Jos pakkaus on kovin likainen ja sen puhdistaminen vaatii lämmintä vettä, tulee se laittaa sekajätteeseen. Myös lahjapaperi ja märät pakkaukset kuuluvat ennemmin sekajätteeseen.

Samankaltaiset artikkelit

  • Näin kierrätät kesäherkkujen pakkaukset oikein

    Mikäs sen parempaa, kuin kokoontua yhdessä perheen ja ystävien kesken nauttimaan kesän parhaista hetkistä. Kesäisten herkkujen, erityisesti grilliruokien, valmistelu ja nauttiminen tuovat paljon iloa, mutta samalla on tärkeää muistaa ympäristöystävällisyys. Grillauksen yhteydessä syntyy paljon jätettä, varsinkin erilaisista pakkauksista, mutta pienellä vaivalla niiden kierrättäminen onnistuu helposti.

  • Viherpesu kielletään EU:ssa

    Viherpesulla tarkoitetaan harhaanjohtavaa markkinointia, jossa yritys tai organisaatio luo illuusion ympäristöystävällisyydestä ilman todellisia ja merkittäviä ympäristöystävällisiä toimia. Viherpesua on esimerkiksi se, jos yritys mainostaa tiettyä tuotetta käyttäen harhaanjohtavia tai epätarkkoja väitteitä, kuten ”ekologinen” tai ”kestävä”, ilman asianmukaisia sertifikaatteja tai todistuksia. Viherpesu voi johtaa kuluttajia harhaan ja vaikeuttaa todellisten kestävien vaihtoehtojen valitsemista.

  • Porokylän Leipomo & Ki-Sal Oy: 15 vuotta sujuvaa yhteistyötä

    Porokylän Leipomo on suomalainen perheyritys, joka on leiponut herkkuja suomalaisiin koteihin jo vuodesta 1983. Pääleipomo sijaitsee Nurmeksessa ja gluteenittomat tuotteet valmistetaan Lieksan Kevätniemen yksikössä. Yrityksellä on lisäksi uusi tuotantotila Lieksan Kerantiellä sekä leipomomyymälät Joensuussa ja Kouvolassa. Porokylä tunnetaan erityisesti ruisleivistään ja gluteenittomista leipomotuotteistaan. Yritys työllistää noin 190 henkilöä ja palvelee koko Suomen alueella. Porokylän Leipomo…

  • Pakkausmateriaalit: Muovi

    Elintarvikepakkauksista, erityisesti muovipakkauksista, on keskusteltu paljon niiden ympäristövaikutusten takia. Pakkauksiin kiinnitetty huomio on kuitenkin suhteetonta, kun otetaan huomioon niiden todelliset ympäristövaikutukset. Suomen Pakkausyhdistyksen mukaan pakkausten ympäristövaikutukset ovat vain muutamia prosentteja. Toinen pakkauksiin liittyvä ongelma on se, että ne nähdään vain roskina. Roskaantumisongelmaan keskittyvä näkemys unohtaa kokonaan pakkauksen tärkeän tehtävän tuotteen suojaajana. Ruokahävikki on suurempi ongelma…

  • Tunnistatko pakkausten materiaalimerkit? – Opas kierrätyksen merkintöihin

    Oletko miettinyt, mitä ne pienet nuolet ja numerot elintarvikepakkauksissa tarkoittavat?  Pakkausten kierrätys ei ole niin monimutkaista kuin näistä merkinnöistä voisi päätellä.

    Pakkausten materiaalimerkinnät tunnistat kolmen nuolen muodostamasta kolmiosta, jonka sisällä on numero ja alla kirjainyhdistelmä. Vaikka merkinnät aluksi saattavat vaikuttaa hankalilta, niin pienen tutkimuksen jälkeen merkinnät kertovat selkeästi, miten mikäkin pakkaus kuuluu kierrättää

Toimisto

Keilaranta 10 E
02150 ESPOO
+358 20 741 3780
info@ki-sal.fi

Asiakaspalvelu Ma-Pe 8.00-16.00

Evästeasetukset
Tietosuojaseloste

Varasto

Warasto Finland Oy
Rahtiraitti 11
04220 Sipoo

Ota yhteyttä

WP Social Ninja lomake
Ota yhteyttä fluent_forms