Pakkausmateriaalit: Metallit

Metallipakkauksia käytetään usein elintarviketeollisuudessa. Niihin voidaan pakata erilaisia ruokia kuten valmisruokia ja säilykkeitä. Metallipakkausten yksi suurimmista hyödyistä on niiden kestävyys ja ilmatiiviys. Ominaisuuksien ansiosta ne voivat taata pitkän säilyvyyden ruualle huoneenlämmössä. Elintarvikepakkauksissa yleisimmin käytetään alumiinista valmistettuja pakkauksia. 

Alumiini

Alumiinilla on monia hyviä ominaisuuksia elintarvikepakkaamiseen. Se on vahva, kevyt ja helposti muotoiltava materiaali. Alumiini kestää korkeitakin lämpötiloja, jonka takia sitä voidaan käyttää uunissa. Alumiinista valmistetut pakkaukset kestävät myös mikroaaltouunia, kunhan pakkaus ei osu mikron seiniin.

Alumiinipakkauksia käytettäessä on syytä muistaa, ettei niitä tule laittaa suoraan kosketukseen happamien elintarvikkeiden kanssa. Myöskään alumiinista valmistettua foliota ei tule laittaa suoraan kosketukseen happamien elintarvikkeiden kanssa pitkäksi aikaa.

Kierrätys

Metallipakkauksilla on erinomaiset kierrätysominaisuudet. Niitä voidaan kierrättää loputtomiin ilman laadun heikkenemistä, mikä tekee niistä ympäristöystävällisen vaihtoehdon. Kierrätetyistä metallipakkauksista voidaan valmistaa uusia tuotteita, mikä vähentää jätteen määrää ja säästää luonnonvaroja. Kierrätysmetallia voidaan uusien metallituotteiden lisäksi käyttää myös esimerkiksi polkupyörien ja auton osien valmistuksessa. Arviolta puolet uusien metallituotteiden raaka-aineesta on kierrätettyä metallia.

Alumiinin valmistus neitseellisestä raaka-aineesta vaatii paljon energiaa. Energiantarve vähenee kuitenkin huomattavasti, kun käytetään kierrätettyä materiaalia. Kun käytetään kierrätettyä alumiinia, säästetään energiaa jopa 95 % neitseellisen materiaalin käyttöön verrattuna.

Kierrätysohje

Kierrätysmerkki ALU 41.

Metallin keräykseen kuuluvat säilyketölkit ja muut metalliset purkit, alumiinipakkaukset ja -vuoat, kattilat ja paistinpannut, pantittomat juomatölkit sekä metalliset kruunu- ja kierrekorkit. Vaarallisia jätteitä tai sähkölaitteita ei saa laittaa metallin keräykseen.

Tyhjennä, huuhtele ja anna alumiinipakkausten kuivua ennen metallinkeräykseen laittoa. Jos et ole täysin varma, onko pakkaus metallia, tee rypistystesti: jos pakkaus pysyy rypyssä, se on metallia. Jos pakkaus suoristuu, se ei ole metallia.

Samankaltaiset artikkelit