Förpackningsmaterial: Plast

Matförpackningar, särskilt plastförpackningar, har diskuterats mycket på grund av dess miljöpåverkan. Uppmärksamheten på livsmedelsförpackningar är dock oproportionerlig när man tar hänsyn till deras verkliga miljöpåverkan. Enligt Finlands Förpackningsförbund är miljöpåverkan från förpackningar bara några procent.

Ett annat problem med förpackningar är att det bara ses som skräp. En syn som fokuserar på problemet med nedskräpning glömmer helt bort förpackningens viktiga funktion som livsmedelsskydd. Matsvinnet är ett större problem än själva förpackningen. Mat som slängs bort produceras utan anledning och dess produktion har orsakat onödiga miljöpåverkan. Förpackningar blir ett problem när de hamnar i naturen. Det viktigaste är att välja rätt förpackningsmaterial för varje livsmedel, vilket minskar matsvinnet, samt utbildar slutanvändaren att återvinna förpackningen på rätt sätt.

Det är också värt att komma ihåg att inte alla livsmedel kan förpackas säkert utan plast. Plast är för närvarande ett oslagbart material när det kommer till livsmedelsförpackningar. Det skyddar och förbättrar livsmedels hållbarhet. Plast är särskilt nödvändigt för livsmedel som håller länge eftersom andra material inte kan garantera samma hållbarhet.

Plast passar för ett brett spektrum av förpackningsbehov

Muoviteollisuus ry klassificerar plast som ett material som består av långa polymerkedjor och tillsatser som kan formas med hjälp av värme någon gång i tillverkningsprocessen. En polymer är en stor makromolekyl som kan vara antingen naturlig eller syntetisk. Plast är alltid blandning, därför finns det olika typer av plast. Olika plaster är lämpliga för olika förpackningsbehov.

PET

Polyetylentereftalat PET är ett utmärkt val för livsmedelsförpackningar på grund av dess egenskaper. Det är klart, tack vare vilket den förpackade produkten är tydligt synlig. PET-plastens egenskaper gör också livsmedelsförpackningar säkra. Den är giftfri och luktfri och fungerar som en bra koldioxidsköld. PET-plast kan också återvinnas till 100 procent.

Amorf PET (APET) används mest i förpackningar. De flesta dryckesflaskorna och klara matlådorna är gjorda av APET-plast eftersom den är kristallklar. Det finns också delvis kristallint PET (CPET), som vanligtvis är suddigare och har bra värmebeständighet. Den används mest i olika ugnsformer. RPET är återvunnen PET-plast. Användning av RPET blir snabbt vanligare, eftersom EU:s regler kräver en ökad användning av återvunnen plast.

PE

Polyeten PE är den mest använda plasten i världen. Polyeten är indelat i tre huvudtyper efter deras egenskaper: lågdensitetspolyeten PE-LD (LDPE), mediumdensitetspolyeten PE-MD och högdensitetspolyeten PE-HD (HDPE).

PE-LD är lätt och töjbar. Den stannar flexibel även under kalla temperaturen, men den tål inte värme alls. Förkortningen LD kommer från ordets låga densitet. PE-LD används mest i olika förpackningsfilmer.

PE-HD är något tyngre och styvare än PE-LD. HD står för hög densitet. Fruktpåsar i butik är vanligtvis tillverkade av PE-HD. PE-LD och PE-HD kan också blandas för att uppnå önskad styvhet. Blandningen kan användas för att göra olika påsar och filmer.

PP

Polypropen PP är en mångsidig plast. Den är styvare och hårdare än PE-plast. PP-plast tål också värme bättre. Olika livsmedelsförpackningar kan tillverkas av polypropen, som ska tåla värme. Vanligtvis är olika mikromatlådor gjorda av PP-plast.

PS

Traditionell polystyren är en klar och skör plast som inte tål mycket värme. En utökad version av polystyren har utvecklats, som vanligtvis används för att packa proteiner i livsmedelsbutiker. Olika kalla eller råa livsmedel kan säljas i XPS-tråg, som man ska ta med sig i hem för vidare beredning såsom uppvärmning. Snabbmatsförpackningar av expanderad polystyren är förbjudna.

PVDC, PVC
Klorplaster inkluderar polyvinylidenklorid (PVDC) och polyvinylklorid (PVC). PVC-plast kan modifieras mycket med hjälp av tillsatser, därför den kan ha många användningsområden. Filmer är vanligtvis gjorda av PVC-plast. Användningen av klorplaster har minskat på grund av klorets problematiska karaktär. Även i Finland strävar man efter att använda andra material, om de finns tillgängliga.

Återvinning

Råvaran till nya plastprodukter kan tillverkas av den insamlade plasten. När plasten är insamlat, sorteras den efter plastkvalitet. Därför är det extra viktigt att separera plastförpackningen och eventuella lösa delar från varandra. Det gör sorteringen enklare. För närvarande är klar plast lättare att återvinna. Det kan vara svårt för sorteringsmaskinen att känna igen kvaliteten på svart plast, så en del av de svarta plastförpackningarna hamnar i energiproduktion.

Återvinningsbar plast görs till plastgranulat, som kan användas för att göra till exempel plastpåsar. Alla plastförpackningar kan inte användas igen som återvunnen plast, men de kan fortfarande användas i energiproduktion. Förpackningar som läggs i soptunnor är alltid bättre än att slängas i naturen.

Similar Posts