Kierrätysmerkinnät KiSal blogiteksti

Tunnistatko pakkausten materiaalimerkit? – Opas kierrätyksen merkintöihin

Oletko miettinyt, mitä ne pienet nuolet ja numerot elintarvikepakkauksissa tarkoittavat?  Pakkausten kierrätys ei ole niin monimutkaista kuin näistä merkinnöistä voisi päätellä.

Pakkausten materiaalimerkinnät tunnistat kolmen nuolen muodostamasta kolmiosta, jonka sisällä on numero ja alla kirjainyhdistelmä. Vaikka merkinnät aluksi saattavat vaikuttaa hankalilta, niin pienen tutkimuksen jälkeen merkinnät kertovat selkeästi, miten mikäkin pakkaus kuuluu kierrättää.

Muovi

Muovin materiaalimerkit ovat:
PET 01, PE-HD 02, PVC 03, PE-LD 04, PP 05, PS 06 ja O 07

Vaikka merkintöjä on paljon, Suomessa onneksi muovinkeräysastioihin voidaan laittaa kaikki sellaiset muovipakkaukset, jotka ovat aiemmin olleet jonkin tuotteen pakkauksina. Kierrätettävien muovipakkausten tulee olla tyhjiä ja puhtaita. Pakkaus on kuitenkin järkevämpää laittaa sekajätteeseen, mikäli sen puhdistamiseen kuluisi paljon vettä. On myös tärkeää muistaa, että muoviset käyttötavarat eivät kuulu muovinkeräykseen.

Kartonki ja pahvi

Pahvin, kartongin ja paperin materiaalimerkit ovat: PAP 20, PAP 21 ja PAP 22

Kartonginkeräykseen kuuluvat kartonki-, paperi- ja pahvipakkaukset. On tärkeää huomioida paperin ja paperipakkausten ero lajittelussa. Koska keräyspahvilla ja keräyspaperilla on omat käyttökohteensa, ne tulee lajitella erikseen. Esimerkiksi aikakausilehdet, sanomalehdet ja kirjeet eivät kuulu kartonginkeräykseen, vaan ne lajitellaan paperinkeräykseen. Pakkaukset lajitellaan puhtaina, kuivina ja litistettyinä kartonginkeräykseen.

Metalli

Metallin materiaalimerkit ovat: ALU 41 ja FE 40

Metallinkeräykseen kuuluvat metallisten pakkausten lisäksi myös kotitalouksien pienmetallit. Metallisia pakkauksia ovat esimerkiksi säilyketölkit ja alumiinivuoat. Muita kierrätykseen kelpaavia pienmetalleja ovat mm. kattilat ja paistinpannut sekä alumiiniset tuikkukynttilöiden kuoret. Metallipakkaukset ja pienmetallit kierrätetään tyhjinä, puhtaina ja kuivina.

Muut materiaalit

Edellä mainittujen materiaalien lisäksi on olemassa useita muita kierrätykseen sopivia materiaaleja merkintöineen. Näitä ovat esimerkiksi lasi ja puu sekä erilaiset yhdistelmämateriaalit. Yhdistelmämateriaali koostuu kahdesta tai useammasta materiaalista. Esimerkiksi nestekartonkipakkaukset ovat tällaisia, sillä niissä on käytetty sekä pahvia että muovia. Lisätietoja materiaalien merkinnöistä löytyy valtioneuvoston asetuksesta pakkauksista ja pakkausjätteistä, joka on saatavilla Finlex-sivustolla.

Tunnistamalla pakkausmerkinnät voi tehdä tietoisempia ja ympäristöystävällisempiä valintoja jokapäiväisessä arjessa. Kierrättäminen vähentää jätteen määrää ja pitää materiaalit kierrossa pidempään.  Materiaalien kierrättäminen säästää luonnonvaroja, sillä kun pakkaukset laitetaan kiertoon, vähennetään tarvetta uusien raaka-aineiden louhintaan ja valmistukseen. Jokainen pieni askel kohti kestävämpää tulevaisuutta on askel oikeaan suuntaan.

Samankaltaiset artikkelit